چطور با معدل پایین اپلای کنیم؟
احتمالا خیلی از شما به دنبال این هستید که ازطریق تحصیل به کشورهای خارجی بروید و برای آنجا اپلای کنید اما شاید خیلی هم نمرات خوبی نداشته باشید و نگران این باشید که آیا اپلای برای شما امکانپذیر است یا خیر؟ درست است کشورهای مختلفی در دنیا هستند که مهاجران زیادی را از طریق تحصیل میپذیرند اما سؤال اینجاست که آیا برای مهاجرت تحصیلی همیشه باید معدل بالا داشته باشیم؟ اگر معدلمان پایین باشد، کشور مورد نظر ما را نمیپذیرد؟ اگر میخواهید به پاسخ تمام سوالاتتان برسید و بفهمید که اپلای با معدل پایین امکانپذیر هست یا خیر، با ما در مقصد360 همراه باشید تا در اینباره برایتان توضیحاتی ارائه دهیم.
نگاهی به سرفصلها
بیشتر بخوانید : اپلای چیست و چگونه باید اپلای کنیم؟
آیا امکان اپلای با معدل پایین وجود دارد؟
بهتر است که همین اول مقاله به سوال اصلی شما پاسخ دهیم و نگرانیهایتان را برطرف کنیم. درست است که برای اخذ پذیرش تحصیل در کانادا و آمریکا یا حتی برای تغییر رشته در اپلای باید معدل بالا داشته باشید. یعنی در واقع اگر معدل بالایی داشته باشید، شانس شما بیشتر خواهد بود و پروسه راحتتری را سپری میکنید. اما از طرفی هم شاید همه شما این شرایط را نداشته باشید و به هر دلیلی معدلتان پایین باشد. خبر خوبی که برایتان داریم این است که اپلای با معدل پایین هم امکانپذیر هست. زیرا عوامل دیگری هم هستند که میتوانند در اخذ اپلای تاثیرگذار باشند اما بههرحال باید این موضوع را هم در نظر بگیرید که این معدل پایین یک عامل منفی در پرونده تحصیلی شما است. پس باید سعی کنید مدارک و شرایط دیگر را آنقدر قوی، درست و دقیق آماده کنید که این معدل پایین کمتر به چشم بیاید. مثلاً شما میتوانید رزومه خوب از خودتان ارائه دهید، سابقه کار مرتبط با رشته تحصیلی داشته باشید یا نمره زبان خود را بالا ببرید تا بتوانید احتمال پذیرش تحصیلی خود را افزایش دهید و کمتر به این معدل پایینتان توسط تیم ارزیابی توجه شود. در ادامه بحث برایتان بهطور مفصل توضیح خواهیم داد که چگونه شرایط و جوانب دیگر را رعایت کنید تا شانس پذیرشتان بالاتر برود.
چگونه باید با معدل پایین اپلای بگیریم؟
حال که متوجه شدید اپلای با معدل پایین هم امکانپذیر است، احتمالاً به دنبال این هستید که ببینید چه شرایطی برای انجام این کار لازم است. اگر تصمیم خود را برای مهاجرت تحصیلی گرفتهاید، باید بگوییم که عوامل مختلفی میتواند در پذیرش تحصیلی شما موثر باشد. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، شما باید سعی کنید که مدارک دیگر را کاملاً عالی آماده کنید تا شانستان افزایش پیدا کند. کاملاً طبیعی است که اگر سیستم ارزیابی نتواند در مورد دیگر مدارکتان ایرادی پیدا کند، قطعاً شانس خیلی بیشتری برای پذیرش خواهید داشت.
شرایط زیر میتواند باعث شود که شما اپلای با معدل پایین بگیرید:
- رزومه قوی ارائه دهید
بالاتر هم اشاره کردیم که اگر میخواهید معدل پایینِ خود را جبران کنید، حتما رزومه قوی و عالی داشته باشید. البته افرادی که معدل بالا دارند، باز هم باید رزومه قوی از خودشان ارائه دهند. این که شما یک رزومه مرتبط با رشته تحصیلی خود داشته باشید، یعنی برگ برنده دستتان است. مثلاً اگر در رشته بیوگرافی تحصیل کرده و در این زمینه، کار عملی و پژوهشی انجام دادهاید و مدت زمانی مشغول به کار بودهاید، میتوانید همه اینها را در رزومه خود نام ببرید تا بتوانید از این طریق پذیرش تحصیلی بگیرید. همین باعث میشود که شانس شما برای اخذ پذیرش افزایش پیدا کند، زیرا قطعا معدل بالا نمیتواند به اندازه تجربه و مهارت شما تاثیرگذار باشد.
- مدرک زبان با نمره خوب بگیرید
دومین عاملی که میتواند در اخذ پذیرش موثر باشد، مدرک زبان است. حتی برای اپلای با معدل پایین هم مدرک زبان با نمره بالا میتواند شانس اخذ پذیرش را بالا ببرد. شما اگر یک مدرک زبان معتبر با نمره خوب داشته باشید، نسبت به رقیبانتان پیشی میگیرید. پس تا جایی که میتوانید زبان خود را تقویت کنید.
- مقالات معتبر isi ارائه دهید
هرگز تاثیر مقاله بر اپلای را نادیده نگیرید. اگر میخواهید معدل پایین خود را جبران کنید، شاید بهترین گزینه نگارش و چاپ مقاله در مجلات و ژورنالهای معتبر دنیا باشد. با انجام این کار شانس قبولی شما به شدت بالا میرود. میتوانید حتی برای مقطع دکترا با معدل پایین هم شانس خود را بالا ببرید و این کمبود نمره را از این طریق جبران کنید. در واقع زمانی که شما یک مقاله چاپ شده در مجلات معتبر داشته باشید، یعنی از لحاظ علمی سطح بالایی دارید و در نتیجه توجیه شما برای معدل پایین میتواند در این کشور قابل پذیرش باشد. البته مقاله آی اس آی می تواند برای شرایط دیگر هم تاثیر مثبت داشته باشد، مثلاً برای اپلای برای دکترای مجدد هم مقاله isi میتواند تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.
- در دورههای تخصصی و کسب گواهینامه بینالمللی مرتبط با رشته تحصیلی شرکت کنید
اگر به دنبال اپلای با معدل پایین هستید، بدانید که یکی از فاکتورهای تاثیرگذار این است که در دورههای تخصصی شرکت کنید و گواهینامه بینالمللی که مرتبط با رشته تحصیلیتان است، داشته باشید. فرقی ندارد که این کنفرانسهای بینالمللی در داخل دانشگاه یا خارج از دانشگاه برگزار شده باشد؛ در هر صورت میتواند پرونده تحصیلی شما را ارتقا دهد و باعث شود که امتیاز بالاتری نسبت به دیگران داشته باشید. اگر در این کنفرانسها هر گونه گواهینامه، مدرک، تندیس، افتخار یا جایزه کسب کردهاید، حتما باید آن را ارائه دهید که میتواند شانستان را برای اخذ پذیرش بالا ببرد.
- با اساتید راهنما در دانشگاه مورد نظر ارتباط بگیرید
اگر کشوری را برای مهاجرت انتخاب کردهاید، حتما میدانید که قرار است در کدام دانشگاه تحصیل کنید. قبل از آن باید با اساتید راهنما مکاتبه و ارتباط داشته باشید. حتی برای اپلای برای ارشد مجدد هم این روش میتواند تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. شما از طریق ارتباط با اساتید، هم از آنها شناخت درستی پیدا میکنید و هم آنها شما را بیشتر میشناسند و هم این که شما را راهنمایی میکنند تا چگونه به هدفتان نزدیکتر شوید. برای برقراری این ارتباط باید به آنها ایمیل ارسال کنید.
- توصیه نامه و انگیزه نامه قوی ارائه دهید
یکی دیگر از مواردی که میتواند اپلای با معدل پایین را جبران کند، این است که توصیهنامه و انگیزهنامه تحصیلی داشته باشید. توصیهنامه تحصیلی یعنی نظر یک فرد باتجربه مثل استاد دانشگاه در مورد اثبات شایستگی، توانایی، استعداد و سوابق تحصیلی شما. در واقع اگر شما بتوانید یک توصیهنامه خوب بگیرید، یعنی نشان دادهاید که به اندازه کافی اعتبار دارید تا در آن دانشگاه خاص پذیرفته شوید. این توصیهنامهها همچنین در مورد مهارت، خلاقیت، استعداد و قابلیتهای منحصربفرد شما صحبت میکند. در نتیجه دانشگاه مجاب میشود که اپلای با معدل پایین را به انجام برساند؛ زیرا صرفنظر از اینکه معدل پایینی دارید اما باز هم میتوانید قابلیتهای خوبی از خودتان ارائه دهید.
انگیزهنامه هم میتواند یک روش بسیار موثر باشد و کمبود نمره شما را جبران کند. زمانی که میخواهید به یک دانشگاه خارجی بروید و در آنجا پذیرفته شوید، نمیتوانید مصاحبه حضوری داشته باشید و در نتیجه باید انگیزهنامه بدهید. انگیزهنامه نیز راه ارتباطی عالی بین دانشجو و کمیته پذیرش است. در انگیزهنامه، شما ذکر میکنید که چرا برای ادامه تحصیل، این دانشگاه را انتخاب کردهاید، چرا به سراغ این رشته و گرایش رفتهاید و چگونه میخواهید آنها را مجاب کنید که گزینه خوبی برای انجام این کار هستید.
بیشتر بخوانید: راههای گرفتن اقامت کانادا
چگونه باید نمرات پایین را جبران کنیم؟
اکنون که متوجه شدید اپلای با معدل پایین امکانپذیر است، باید بدانید که راه جبران چگونه است. راه جبرانِ معدل پایین در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد متفاوت است.
در مورد کارشناسی
شما میتوانید از طریق راههای زیر کاری کنید که این معدل پایین خیلی به چشم نیاید:
- مقام المپیاد جهانی داشته باشید.
- در آزمونهای ورودی بعضی از رشتهها در دانشگاههای خاص پذیرفته شوید که معمولا در مورد رشتههای هنری چنین اتفاقی میتواند به اخذ پذیرش کمک کند.
- سابقه همکاری و پژوهش داشته باشید و پروژههای موفق مرتبط با رشته تحصیلی خود را ارائه دهید.
- مدرک زبان با نمره بالا داشته باشید، یعنی آیلتس آکادمیک شما بالای ۶.۵ و یا نمره تافل شما بالای ۸۰ باشد.
در مورد کارشناسی ارشد
اگر به دنبال این هستید که معدل پایین خود را در مقطع کارشناسی ارشد جبران کنید، میتوانید راهکارهای زیر را در پیش بگیرید:
- اول از همه نمرات بالا در دروس تخصصی خود را به عنوان راهی برای توجیه معدل پایین خود ارائه دهید. اگر دانشگاه متوجه شود که دروس تخصصی شما نمرههای خوبی دارند، شاید از پایین بودن معدل و نمرات دروس عمومی صرف نظر کنند.
- به دنبال نوشتن مقالات معتبر isi باشید.
- نمره بالای ۷ در آیلتس آکادمیک و ۹۰ در تافل بگیرید.
- دستیاری استاد هم میتواند در اپلای کمککننده باشد.
- در آزمونهای بینالمللی مثل GRE شرکت کنید و سعی کنید نمره بالای ۳۰۰ بگیرید که در اپلای با معدل پایین در مقطع کارشناسی ارشد به شدت تاثیرگذار است.
- فارغالتحصیل از دانشگاههایی که رتبه بالایی در کشور ایران دارند، هم میتواند معدل پایین را جبران کند. یعنی اگر شما در یک دانشگاه تاپ، معدل پایین داشته باشید، شانستان از یک دانشجو در یک دانشگاه ضعیف با معدل بالا بیشتر است.
- مقطع دکترا هرگز مقطع راحتی نیست. احتمال اینکه معدل شما در این مقطع افت کند، بسیار زیاد خواهد بود. اگر میخواهید دکتری مجدد بگیرید یا اگر برای اولین بار میخواهید برای مدرک دکتری اقدام کنید و معدل شما در کارشناسی ارشد پایین است، باز هم راه جبران وجود دارد.
در مورد دکتری
اگر میخواهید معدل پایینِ خود را در مقطع دکترا جبران کنید، باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- مقالات بسیار معتبر ارائه دهید.
- پروپوزالهای قوی تحقیقاتی داشته باشید و آنها را به دست استاد دانشگاه مقصدتان برسانید.
- در آزمونهای بینالمللی مثل GRE نمرات بالا بگیرید.
- در مصاحبههای پذیرش دانشجویان دکتری شرکت کرده و نمره قبولی بگیرید.
- در آیلتس آکادمیک نمره بالای ۷ و در تافل نمره بالای ۹۰ داشته باشید.
آیا میتوان معدل پایین را توجیه کرد؟
تمام راهکارها و روشهای جبرانی که در قسمت بالا برایتان توضیح دادیم، به نحوی میتواند توجیه معدل پایین هم محسوب شود. اما اگر بخواهیم این مورد را مفصلتر توضیح دهیم، میتوانید در انگیزهنامه خود دلایل پایین بودن معدلتان را شرح دهید که میتواند در اپلای با معدل پایین تاثیرگذار باشد. مثلاً برایشان توضیح دهید که در دو سال آخر کارشناسی، دانشگاهتان را عوض کردید یا شهر زندگی شما تغییر کرده یا به هر حال وضعیت خانوادگی خوبی نداشتید و همه این عوامل باعث شده تا نمرات خوبی نگیرید.
شاید دلایل قانعکننده داشته باشید که اساتید دانشگاه یا تیم ارزیابی را متقاعد کند که شما به هر حال با وجود معدل پایین، باز هم گزینه خوبی هستید.
همچنین برای آنها توضیح دهید که در دروس تخصصی نمرات خوبی گرفتید که همین میتواند توجه آنها را به نمرات خوب شما در دوره تخصصی که اهمیت بیشتری دارد، جلب کند. در مورد استعدادها و مهارتهای خودتان صحبت کنید، روی پروژهها کنفرانسهای علمی و یا ترجمه و تالیف کتابی که داشتید، بیشتر تمرکز کنید و نگاه آنها را به جنبه مثبت ماجرا معطوف کنید.
نتیجهگیری
بدون شک با خواندنِ این مقاله متوجه شدید که اپلای با معدل پایین امکانپذیر است اما زمانی میتوانید موفق به انجام این کار شوید که راههای جبران را در پیش بگیرید. در واقع شما میتوانید تا حدی معدل پایین را جبران کنید و اگر دیگر مدارک و شرایط پذیرش را به درستی انجام دهید و سعی کنید که در این گزینههایی که گفتیم، از دیگران بالاتر باشید، شانس پذیرش تان هم افزایش پیدا خواهد کرد.