شرایط ادامه تحصیل در آلمان
در میان کشورهای مهاجرپذیر در زمینه تحصیل، آلمان رتبه بالایی دارد. با توجه به مزیتهایی مانند امکان تحصیل به صورت رایگان، امکان تحصیل برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا به زبان انگلیسی، اجازه اقامت به مدت 18 ماه بعد از اتمام تحصیل از طریق یافتن کار و دریافت ویزای کار آلمان، امکان دریافت اقامت دائم پس از پایان تحصیل، تنوع رشتههای تحصیلی و امکان تحصیل در رشتههایی نظیر مهندسی، هنر، داروسازی، پزشکی، دندانپزشکی و غیره، امکان انجام همزمان کار به صورت پاره وقت و تحصیل به منظور تأمین مایحتاج، اعتبار بالای ویزای دانشجویی آلمان، امکان تردد و رفت و آمد دانشجویان به کشورهای حوزه شنگن بدون نیاز به ویزا را برای دانشجو و خانواده او به ارمغان میآورد. در این مقاله قصد داریم از شرایط ادامه تحصیل در آلمان مطالبی را در اختیار شما قرار دهیم، با ما در مقصد360 همراه باشید.
نگاهی به سرفصلها
شرایط ادامه تحصیل در آلمان
همانطور که عنوان شد پس از فارغالتحصیلی، امکان اشتغال برای دانشجویان بینالمللی فراهم است. در صورت جذب شدن به بازار کار و طی شدن 5 سال، امکان پرداخت مالیات برای متقاضی فراهم میشود و در نهایت میتواند برای اقامت دائم در کشور آلمان اقدام کند. با گذشت 3 الی 5 سال بعد از اقامت دائم، فرد اقدام به دریافت پاسپورت آلمانی میکند اما تمامی این مراحل از نقطهای به نام شرایط ادامه تحصیل در آلمان آغاز میشود.
اولین اقدام جمعآوری مدارک مورد نیاز و ارائه آن به سفارت کشور آلمان است. وجود هر گونه نقصی در مدارک منجر به رد درخواست شما میشود؛ بنابراین در ارائه مدارک مورد نیاز به سفارت دقت لازم را داشته باشید. بد نیست بدانید برای صدور ویزا زمان دقیقی مشخص نشده اما ممکن است درخواست ویزای تحصیلی حداقل به دو سال زمان نیاز داشته باشد. در ادامه مدارک مورد نیاز را بیان میکنیم:
ارائه مدرک عدم سوء پیشینه
یکی از مدارک مورد نیاز، ارائه مدرک عدم سوء پیشینه کیفری دانشجویی است؛ در واقع باید مدرکی که اثبات کند، سابقه سوء پیشینه ندارید که مورد تایید ارگان مشخصی رسیده را ارائه دهید. علاوه بر آن سلامت جسم و روح شما نیز مهم میباشد؛ در نتیجه باید مدرکی که مبنی بر سلامت جسم و روح شما باشد ارائه دهید. از دیگر شرایط ادامه تحصیل در آلمان، ترجمه مدارک تحصیلی شما است که همه مدارک بایستی به زبان آلمانی ترجمه شوند. البته در صورت ارائه مدارم به سفارت، خود را برای تهیه و جمع آوری مدارک دیگر نیز آماده کنید چرا که ممکن است سفارت برای بررسی بیشتر پرونده، مدارک بیشتری را تقاضا کند. با طی شدن پروسه بررسی، ویزای تحصیلی برای متقاضی صادر میشود و پس از ورود به آلمان، مجوز کار دانشجویی نیز برای متقاضی صادر میشود.
کارشناسی
مقطع کارشناسی به مدت 4 سال طول میکشد که در این مدت اجازه 20 ساعت کار در هفته را دارید. میزان شهریه برای دانشگاههای دولتی بین 700 تا 800 یورو و هزینه ثبتنام در دانشگاههای خصوصی بین 7 هزار تا 20 هزار یورو محاسبه میشود.
کارشناسی ارشد
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیز با توجه به رشته و توانایی فرد ممکن است به مدت یک تا دو سال طول بکشد. گپ تحصیلی برای مقطع کارشناسی ارشد 7 سال است و دانشجو اجازه دارد به مدت 20 ساعت در هفته مشغول به کار شود. توجه داشته باشید که داشتن مدرک زبان B2 از جمله شرایط تحصیل در آلمان برای این مقطع است. هزینه ثبتنام دانشگاههای آلمانی به صورت سالیانه بین 700 تا 800 یورو و این مبلغ در دانشگاههای خصوصی 138 تا 1500 یورو میباشد. همچنین نمره زبان مورد نیاز برای این مقطع آیلتس 5/6 است.
بسیاری از دورهها و دروس مقطع کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی تدریس میشوند و حدود 70 درصد مراکز دانشگاهی نیز به صورت دولتی هستند که تحصیل در این دانشگاه نیازی به پرداخت شهریه ندارد و یا مبلغ آن بسیار ناچیز و به میزان کمتر از 200 یورو میرسد و این موضوع شرایط ادامه تحصیل در آلمان را سادهتر کرده است و به نوعی این فاکتور در کنار فاکتورهای دیگر موجب شده مهاجرت به آلمان با استقبال چشمگیری توسط ایرانیان روبرو شود.
دکترا
متقاضیان مقطع دکترا نیز بازه زمانی 4 تا 5 سال تجربه خواهند کرد. گپ تحصیلی آنها نباید بیش از 10 سال باشد. این دانشجویان نیز مانند دانشجویان ارشد برای دانشگاههای دولتی به مدرک زبان B2 نیاز دارند. در صورتی که از امتیاز فاند استفاده کرده باشید، هزینه ثبتنام دانشگاه کاملاً به صورت رایگان خواهد بود. مدرک زبان آیلتس برای مقطع دکترا حداقل 7 میباشد و متقاضی بایستی تمام تلاش خود را برای کسب این نمره داشته باشد. اگر تصمیم به ثبتنام در دانشگاههای خصوصی را دارید، مبلغ شهریه چیزی حدود 24500 یورو محاسبه میشود.
جالب است برای تحصیل در آلمان در مقطع دکترا نیاز است به مدت حداقل 8 ترم تحصیلات آکادمیک را گذرانده باشید تا صلاحیتی معادل کارشناسی ارشد آلمان را به دست آورید.
ادامه تحصیل در رشتههای غیر مرتبط در آلمان
در مراکز آموزشی آلمان، رشتههای متعددی تدریس میشود که از آن جمله میتوان به مهندسی مکانیک، زیست شناسی، علوم کامپیوتر، اقتصاد، علوم زیست محیطی، روانشناسی، مدیریت بازرگانی، مهندسی عمران، مهندسی صنایع اشاره کرد که بیشتر برای مقطع کارشناسی ارشد مناسب هستند با این حال ممکن است بخواهید برای رشته غیر مرتبطی اپلای کنید، که در این صورت شرایط کمی فرق میکند. در صورتی که رشته گرایشهای لیسانس و فوق لیسانس اختلاف زیادی با هم داشته باشند، شانس پذیرش دانشجو نیز کمتر میشود و اگر نسبت به دو مقطع قبلی خود، گرایش متفاوتی را شروع کند نتیجه سختتر نیز خواهد شد. البته معدل و رشته انتخابی در پذیرش تأثیرگذار است و در مرحله اپلای هیچ چیز غیر ممکن نیست.
در واقع برای اپلای لیسانس و ارشد غیر مرتبط، محدودیتهایی وجود دارد اما با توجه به شرایط ادامه تحصیل در آلمان، اگر رشته تحصیلی لیسانس و کارشناسی ارشد به نحوه با هم در ارتباط باشند به عنوان مثال هر دو از خانواده مهندسی باشند، راهکارهای متعددی برای آن وجود دارد.
شرط معدل برای ادامه تحصیل در دانشگاههای آلمان
برای اقدام ثبت نام در مراکز آموزشی دولتی آلمان به مدرک زبان آلمانی B1 و برای مراکز آموزشی خصوصی به مدرک آیلتس با نمره 5/6 و یا تافل با حداقل نمره 90 نیاز دارید. برای مقطع ارشد بایستی معدل 15 را داشته باشید این در حالی است که در برخی دانشگاههای آلمان معدل 13 نیز پذیرفته میشود.
فراموش نکنید شرط معدل به نوع دانشگاه و رشتهای که انتخاب کردهاید، وابسته است. در اغلب دانشگاههای آلمان و برای رشتههای متفاوت تحصیلی، به حداقل معدل 15 نیاز است. البته شرط معدل برای رشته پزشکی متفاوت است و بایستی حداقل معدل 5/18 را کسب کرده باشد. تفاوت دکترا با سایر مقاطع تحصیلی در این است که پژوهش محور است در نتیجه اهمیت معدل نیز در آن کمتر میشود و متقاضی با داشتن معدل پایین هم میتواند با ارائه مدرک زبان و رزومه مطلوب، معدل پایین را جبران کند.