استان خراسان رضویجاهای دیدنی مشهد

دیدنی های طرقبه مشهد

شب

طرقبه یکی از مهم ترین مراکز گردشگری در شهر مشهد محسوب می شودکه همواره مملو از شهروندان و گردشگران است. طرقبه از نظر جغرافیایی در منطقه شمال غرب مشهد واقع شده و به نوعی از شهرستان های بینالود هم به شمار می رود. وجود جاذبه های تفریحی، تاریخی، گردشگری و … سبب شده تا نسبت به سال های گذشته پر رونق تر باشد.

طرقبه دارای تاریخچه طولانی مدت بوده و به عنوان یکی از مناطق ولایت طوس، با نام ترغبذ در قرن اسلامی شناخته می شده است. ابن حوقل ولایت توس را این چنین وصف می کند که اگر شهر طوس از توابع نیشابور باشد شهرهای آن اردکان، طبران، توفان و نروغوز نام دارند. پس با این تفاسیر درخواهید یافت که طرقبه، تروغوز یا ترغبذ یکی از شهرهای کهن ایران زمین به شمار می رود.

نام طرقبه از ریشه تُرُق و بَذ شکل می گیرد که معنی ترغبذ آبادی وسیع یا بزرگ می شود. در زبان پارسی بَذ برای غیر انسان پسوند بزرگی محسوب می شده که با گذشت سالیان متمادی، گویش آن تغییر یافته و به شکل کنونی (طرقبه) صدا زده می شود. در ادامه به شرح بیشتری از این ییلاق مشهد می پردازیم.

هوای طرقبه، مطبوع و خنک

طرقبه تنها به داشتن ییلاقات متعدد و روستاهای گردشگری معروف نیست، بلکه جاذبه های متنوع تفریحی را نیز در بر گرفته است. ترغبذ به دلیل این که در دامنه رشته کوه های بینالود قرار گرفته از آب و هوایی سرد و خشک برخوردار می باشد و این امر سبب می شود آب و هوایی خنک در تابستان و زمستان هایی سخت و سرد داشته باشد.

تُرغَبَذ به دره هایی سبز و خرم، مراتع زیبا، رودخانه پر آب، کوه های استوار و … نیز شهره است. از این رو طرقبه در فصل بهار و تابستان به دلیل خنکی هوا، از متقاضیان بسیاری برخوردار بوده و ممکن است ساعت ها ترافیک را در خیابان های طرقبه مشاهده کنید. البته این شهر به قدری جاذبه دارد که حتی در ترافیک هم بتوانید از فضای طرقبه لذت ببرید.

طرقبه و محصولات کشاورزی

در شهر طرقبه محصولات کشاورزی به دلیل آب و هوای خوب و فراوانی آب، بیشتر دیده می شود که به نوعی می توان گفت چرخ اقتصاد شهر و مردم طرقبه از این محصولات می چرخد. از مهم ترین محصولات کشاورزی طرقبه که بیش از 7 هزار تن در سال تولید می شود می توان به آلبالو، گیلاس، آلو، توت قیسی، سیب درختی و … اشاره کرد.

از دیگر محصولات کشاورزی طرقبه می توان گوشت مرغ و ماهی های سرد آبی، گل های فصلی و … را نام برد که به کشورهایی همچون عراق، امارات، آذربایجان، ارمنستان، ترکمنستان و افغانستان صادر می شوند. البته صادرات محصولات کشاورزی تُرغَبَذ به پایتخت ایران و دیگر استان های کشور هم انجام می گردد.

تُرغَبَذ یا طرقبه و صنایع دستی آن

طرقبه در حال حاضر یکی از پایگاه‌ های خرید صنایع دستی است که متاسفانه بخش عظیمی از محصولات آن متعلق به کشورهای خارجی به ویژه چین است و بخش اندکی از این بازار به محصولات ایرانی تعلق دارد. اما در عرصه صنایع دستی طرقبه، گلیم بافی، پوستین دوزی و نقش اندازی روی آن از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است که در ادامه ذکر می شود.

پوستین دوزی

پوستین دوزی طبق شواهد و قراین بیش از هزاران سال قدمت دارد برای زیر انداز و جلیقه (برای فصل سرد سال) استفاده می شود.  فن پرورش پوستین و نمک زدن، تراش و خورش دادن و آماده کردن پوست شیوه ای این چنینی دارد. ابتدا پوست تازه گوسفند پر پشم را به دبّاغ خانه می برند. سپس پشت پوست ها را با نمک و آرد جو مالش می‌دادند، کارد می‌کشیدند، رنگ می‌ زدند و در آفتاب می‌گستراندند تا به صورت چرم نرم و زرد رنگی درآید. آنگاه آن را اصلاح کرده و مانند خیاط‌ ها برای تهیه انواع پوستین آن را برش می‌دادند و با سوزن به هم می‌دوختند، برای تزيین پوستین نیز از هنر سوزن ‌دوزی و رنگ ‌آمیزی استفاده می‌کردند.

ارغوان بافی

از به هم تنیده شدن تار و پود تَرَکه های نازک حاصل از درختچه های ارغوان، هنری سنتی و بومی ایجاد می شود که به ارغوان بافی نام دارد. این هنر دستی با ترکه های ارغوان (گیاهی طبیعی و خودرو از دره های منطقه مایان بخش طرقبه) انجام می شود. لازم به ذکر است فصل بهار ارغوان های زیبا به چشم دیده می شوند.

لوخ بافی

سبد های حصیری یا کلاه های حصیری خوشرنگ و زیبا که در غرفه های خیابان مشاهده می کنید، لوخ بافی نام دارد. لوخ بافی از دیگر صنایع دستی تُرغَبَذ است که از چوب هایی مخصوص و نازک، همراه با هنر دست بانوان شکل می گیرد. گلدوزی، سبد بافی، پرورش گل و گیاه و … از دیگر صنایع دستی طرقبه هستند.

جاهای دیدنی طرقبه

تُرغَبَذ به قدری مکان های تاریخی و جاهای دیدنی دارد که برای دیدن هر کدام از آن ها ماه ها باید وقت صرف کرد تا بتوان زیبایی های طرقبه را به خوبی مشاهده نمود. طرقبه در واقع نگین شهر مشهد است که در ادامه با جاهای دیدنی طرقبه و مکان های تفریحی طرقبه آشنا خواهید شد.

امامزاده یاسر (ع) و امامزاده ناصر (ع) طرقبه

اگرچه مشهد، همیشه با نام امام رضا (ع) تداعی می شود، اما در چند سال اخیر، زیارتگاه یاسر و ناصر بعد از حرم امام رضا (ع)، دومین زیارتگاه پراستقبال مسافرین در مشهد می باشد. این 2 امامزاده از برادران تنی امام رضا (ع) هستند که در زمان پیوستن به برادر خود، توسط مزدوران عباسی به شهادت می رسند. آدرس امامزاده یاسر و ناصر (ع) در ابتدای جاده گلستان واقع شده است. اگر به دنبال اطلاعات بیشتر درباره این امامزاده ها هستید، به مقاله سرنوشت امامزاده یاسر و ناصر (ع) مراجعه نمایید.

بندگلستان طرقبه

بند گلستان که از 3 رشته رود به نام های مایان، دهبار و جاغرق سرچشمه می گیرد شکل گرفته است. از آنجایی که سد یا بند گلستان در روستای حصار گلستان قرار دارد، به این نام خوانده می شود. این سد زیبا یکی از آثار تیموریان است که فواید بسیاری برای باغ های کشاوری و اطراف به دلیل آب فراوان دارد. قایق سواری و دیگر تفریحات نیز درون این بند انجام می شود که در حال حاضر استفاده از آن مقدور نیست.

دره ارغوان طرقبه یا بهشت ناشناخته

ارغوان درختی است که بر روی آن شکوفه‌‌‌ های بنفش صورتی و برگ ‌‌‌هایی به شکل قلب رشد می‌‌‌کند و از آن جایی که ظاهر زیبا و خاصی دارد، به درخت عشق نیز معروف است. درختان عشق ارتفاعی بین ۳ تا ۱۰ متر داشته و از آن جایی که بر روی آن ‌‌‌ها پر از چنین شکوفه‌‌‌ های زیبایی است، آن را بهشت ناشناخته می نامند. دلیل شهرت این روستا این است که درختانی با توبه های ارغوان دارد. ارغوان گیاهی به رنگ سرخ آبی و بنفش است که در اوایل اردیبهشت ماه کل دشت را صورتی می کند.

دره جاغرق طرقبه

دره جاغرق از زیبا ترین و معروف ترین بخش های طرقبه است که به دلیل استقبال مردم از امکانات رفاهی به خصوص رستوران ها لبریز شده است. جاغرق در 7 کیلومتری جنوب غربی طرقبه قرار گرفته است و از درختانی در هم تنیده و رودخانه ای پر آب برخوردار می باشد. برای دیدن اطلاعات بیشتر می توانید مقاله جایی غرق در آب (جاغرق) را مطالعه نمایید.

تفریحات طرقبه

طرقبه علاوه بر این که از جاهای دیدنی سرشار است، دارای تفریحاتی هم می باشد که اوقات فراغت گردشگران را به خوبی تامین می کند. از جمله این تفریحات، استفاده از مجموعه چالیدره مشهد، باشگاه سوارکاری و کارتینگ ارشاد است. البته کافه های سنتی طرقبه هم مکانی عالی برای دورهمی می باشند.

منطقه نمونه گردشگری و تفریحی چالیدره طرقبه

منطقه گردشگری و تفریحی  چالیدره طرقبه مشهداز امکانات تفریحی و رفاهی متنوعی برخوردار است. در سال های گذشته این منطقه به یکی از قطب های گردشگری شهر مشهد تبدیل گردیده و سالانه پذیرای مراجعه کنندگان بسیاری می باشد. چالیدره در استان خراسان رضوی و شهر مشهد قرار دارد و فاصله مشهد تا چالیدره حدود ۱۷ کیلومتر است. برای رفتن به چالیدره شما باید از بلوار وکیل آباد عبور کنید و وارد جاده طرقبه شوید. سپس از جاده جدید طرقبه به میدان طرقبه می رسید که در سمت راست میدان طرقبه، تابلوهای راهنمای چالیدره وجود دارد.

مجموعه تفریحی ارشاد طرقبه

مجموعه تفریحی ارشاد شامل پیست سوارکاری، پیست کارتینگ و پیست موتور سواری است که می تواند اوقات فراغت افرادی که به طرقبه می روند را به خوبی پر کند. این مجموعه تفریحی با این که در دوراهی طرقبه و شهر شاندیز قرار دارد، اما جزئی از تفریحات شهر تُرغَبَذ  نیز به شمار می رود.

طرقبه و روستاهای منحصر به فرد

شهر طرقبه از روستاهایی بسیار زیبا و چشمگیر برخوردار است که هر کدام از آن ها جاذبه هایی را نیز درون خود دارند. در این بخش می خواهیم به شرح مختصری از روستاهای طرقبه بپردازیم که هم از نظر فضای سبز فوق العاده هستند هم از نظر کوه و چشمه و رودخانه، پس در ادامه همراه ما باشید.

طرقبه و روستای عنبران

روستای عنبران از جمله روستاهای طرقبه است که به جاده جاغرق نمی رسد. فاصله این روستا از مشهد 26 کیلومتر بوده که با خودرو به راحتی می توان دسترسی داشت. روستای دیدنی و سبز عنبران از روستاهای خوش آب و هوای تُرغَبَذ به شمار می رود. طبیعت بسیار ناب، رستوران و کافه سنتی های بی شمار و … تنها بخش کوچکی از زیبایی ها این روستا است. روستای عنبران مشهد دارای طبیعت بکر و سر سبز می باشد که در فصل بهار با شکوفه دادن، فضای روستا را خوشبو می کند. به همین دلیل این روستا را روستا عنبران می گویند.

روستای کلاته آهن طرقبه

روستای کلاته آهن طرقبه در قسمت جنوبی شهر طرقبه واقع شده و بهشت درخت های تمشک و سماق معروف است. پیشه اهالی روستا کشاورزی بوده که بیشتر محصولات باغی آن شامل گیلاس، سیب، آلو، گردو و … می شود. رودخانه زیبای این روستا در زمان بارش باران به قدری سر ریز می کند که حتی خیابان روستا هم غرق آب می شود. طبیعت بکر و درختانی زیبا و کوه های سرو قامت از دیگر دیدنی های روستای کلاته آهن است.

طرقبه و روستای تاریخی کنگ

روستای تاریخی کنگ یکی از جذاب ترین و قدیمی ترین روستاهای پلکانی در کشور است که به ماسوله دوم ایران نیز مشهور می باشد. روستای پلکانی یا همان طبقاتی به معنی ساخته شدن خانه ها در دامنه و روی کوه بوده که حیاط دیگری پشت بام خانه قبلی به شمار می رود. روستای کنگ بخش های جذابی همچون آبشار و باغستان دارد که میوه های آبدار و شیرین آن معروف اند. ضمن این که این روستا بیش از 1000 سال قدمت دارد.

روستای جاغرق

روستای جاغرق طرقبه از مشهور ترین روستاهای ترغبذ است کهتمامی کافه سنتی های طرقبه، رستوران ها و آشکده های طرقبه در آن قرار دارند. جاغرق در فصل تابستان بسیار خنک و مطبوع بوده که از آب و هوای آن نمی توان چشم پوشی کرد. اما زمستان های این روستا بسیار سخت است، به گونه ای که اهالی آن روستا را ترک می کنند. درخت چنار با قطر تقریبا 2 متری از جاذبه های جاغرق طرقبه می باشد.

روستای حصار گلستان طرقبه

روستای حصار گلستان طرقبه یکی دیگر از روستاهای تُرغَبَذ است که فضای سبز بسیار عالی داشته و به دیگر روستاهای این شهر ییلاقی یعنی مایان و ازغذ هم دسترسی دارد. در ابتدای این روستای طرقبه، امامزاده هایی به نام یاسر و ناصر (ع) واقع شده اند که در مطالب بالا به آن ها اشاره شده است.

طرقبه و غذاهای محلی

در یک نگاه کلی غذاهای سنتی به آن دسته از غذاهای گفته می شوند که در یک کشور یا شهرها از دوران گذشته مصرف می شده و نسل به نسل انتقال می یافته است. به عبارتی این نوع غذا را می توانیم در برنامه های غذایی اجداد بسیار دور خود بیابیم که این غذاهای ساده در عین حال، غنی از مواد مغذی و مفید بوده و اغلب بطور طبیعی با تفکر تهیه می شده اند.

یکی از غذاهای محلی طرقبه آبگوشت و دیزی است که با نخود، گوشت بره و دنبه و پیاز درست می شود. یکی دیگر از غذاهای پر مصرف در میان بازدید کنندگان که طرفدار زیادی دارد فسنجان می باشد. چون مردم این شهر باغ های گردو دارند می طلبد که این غذا را درست کنند. این غذا با گردو ساییده شده درست می شود و از دیگر غذاهای سنتی شهر می توان به قورمه اشاره کرد. البته از دوغ آبعلی و لبو های داغ طرقبه هم نباید غافل شد.

این مطالب هم واقعا جذابن!!!

نظر شما چیست، اینجا بنویس:)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا