دانستنی سفر

تغییر رشته در اپلای

وقتی که شما تصمیم می‌گیرید که ادامه زندگی خود را در خارج از کشور سپری کنید یا یک کشور پیشرفته برای تحصیل پیدا کنید و تحصیلات خود را در آنجا ادامه دهید، احتمالا زمان زیادی می‌گذارید تا رشته موثری برای کشور موردنظرتان انتخاب کنید. اما گاهی اوقات وسط راه پشیمان می‌شوید و میخواهید رشته خود را برای اپلای تغییر دهید و نمی‌دانید که باید چه کار کنید. شاید خیلی از شما سوال برایتان پیش بیاید که آیا اصلا تغییر رشته در اپلای امکان‌پذیر است یا خیر. در این مقاله تصمیم گرفتیم راجع به این موضوع صحبت کنیم و طبق آخرین اخبار و اطلاعات بتوانیم نکات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم تا اگر تصمیم به انجام این کار دارید، راحت‌تر بتوانید تغییر رشته را پیگیری کنید.

آیا در اپلای امکان تغییر رشته وجود دارد؟

اولین و مهم‌ترین سوالی که باید به آن پاسخ بدهیم، این است که آیا تغییر رشته در اپلای امکان پذیر است یا نه. شاید تغییر رشته در بعضی از موارد امکان.پذیر نباشد اما گاهی امکان آن هست و نکته‌ای که باید به آن توجه کنید، این است که این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد.

در بعضی از مقاطع تحصیلی تغییر رشته سخت‌تر می‌شود‌. در واقع اگر شما در مقطع دکتری تحصیل کنید، کارتان سخت‌تر است. اپلای برای دکترای مجدد در موارد خیلی نادری اتفاق می‌افتد اما باز هم غیر ممکن نیست. از طرفی دانشگاه را هم باید در نظر بگیرید. شرایط دانشگاه‌ها برای تغییر رشته در اپلای هم متفاوت خواهد بود. پس می‌توانید به سایت دانشگاه مراجعه کنید، شرایط تغییر رشته را در آنجا بخوانید تا ببینید که آیا واجد شرایط هستید یا نه.

کاملاً طبیعی است که هر چقدر مقطع تحصیلی شما بالاتر باشد، کارتان سخت‌تر خواهد بود؛ یعنی تغییر رشته در اپلای برای کارشناسی راحت‌تر از کارشناسی ارشد و در کارشناسی ارشد راحت‌تر از دکترا است. مثلا اگر شما مدرک کارشناسی در گرایش مهندسی گرفته باشید و بخواهید تغییر رشته بدهید و اپلای برای ارشد مجدد بدهید یا بعد از تغییر بخواهید در مقطع ارشد هنر بخوانید، کارتان خیلی سخت و پیچیده خواهد بود و شاید اصلا موفق به انجام این کار هم نشوید؛ مخصوصاً اگر زمینه کاری مرتبط نداشته باشید یا رزومه قوی هم آماده نکرده باشید، احتمالاً این کار برایتان غیرممکن است.

در مورد تغییر رشته در اپلای باید بگوییم مقاطع بالاتر، سختی‌های بیشتر دارند. دانشگاه و کالج‌های مختلف هم معمولاً در این مورد خیلی سخت عمل می‌کنند، زیرا زمانی که شما برای تحصیل در خارج از کشور درخواست می‌دهید، باید شرایط زیادی را پشت سر بگذارید تا پذیرفته شوید. در نتیجه بعد از پذیرفته شدن، اینکه بخواهید شرایط را دوباره از اول تغییر دهید، کارتان را سخت می‌کند؛ مگر اینکه یک رزومه قوی داشته باشید. زمینه کاری مرتبط را ارائه دهید و در تغییر رشته در اپلای اثبات کنید که استعداد بسیار بالایی در آن رشته جدید دارید، در چنین صورتی می‌توان احتمال پذیرش تغییر رشته را در نظر گرفت.

برای تغییر رشته بعد از اپلای باید چه اقداماتی را به انجام برسانیم؟

به هر حال اگر شما همه احتمالات را در نظر بگیرید و باز هم بخواهید اقدام به تغییر رشته در اپلای کنید، باید بدانید که چه اقداماتی مورد نیاز است. یکسری مراحل هستند که جزو اقدامات اولیه به حساب می‌آیند. یعنی برای هر مقطعی باید این کار را انجام دهید.
اولین کاری که باید انجام برسانید، این است که انگیزه‌نامه داشته باشید؛ انگیزه‌نامه یعنی شما دلایلی می‌آورید که تیم‌های پذیرشی که میخواهند شرایط را بررسی کنند، مجاب شوند که شما برای تغییر رشته هدف دارید.

در انگیزه‌نامه باید به سوابق تحصیلی، کاری و تجربیات قبلی خود اشاره کرده باشید.

در مرحله دوم باید یک رزومه قوی ارائه دهید. رزومه شما باید کاملاً به روزرسانی شده باشد. در این زمینه باید به تجربه کاری خود اشاره کنید و آنها را کاملاً برجسته بیان کنید.
در مرحله سوم برای تغییر رشته در اپلای در هر مقطعی باید توصیه‌نامه داشته باشید. توصیه‌نامه نامه‌ای است که از اساتید دریافت میکنید و به شما کمک میکند که به تیم پذیرش اثبات کنید قبلاً چه موفقیت‌هایی داشته‌اید و در چه زمینه‌ایی مناسب هستید و چگونه می‌توانید در رشته جدیدی که می‌خواهید تغییر بدهید، موفق عمل کنید.

در مرحله چهارم هم باید آمادگی لازم برای مصاحبه را در خودتان به وجود بیاورید. ممکن است تیم پذیرش بخواهد شما را از نزدیک ببیند و شرایطتان را بررسی کند، پس باید آماده هرگونه مصاحبه و ارائه شفاهی تمام انگیزه‌هایتان باشید. باید دستاوردهای خود را اعلام کنید و نشان دهید که کاملا هدفمند هستید. اگر بتوانید مصاحبه را به خوبی پشت سر بگذارید، امکان تغییر رشته در اپلای برای شما بالا خواهد رفت.

اقدامات مربوط به تغییر رشته در اپلای برای کارشناسی ارشد

نکاتی که در بالا گفتیم، از اقدامات پایه و اساسی بود که برای تغییر رشته در اپلای باید آنها را در نظر بگیرید اما در مقطع کارشناسی ارشد، کاری که باید انجام دهید، این است که زودتر اقدام کنید.

بالاتر هم اشاره کردیم، مقطع بالاتر سختی کار بیشتری دارد. پس سعی کنید که سریع دست بجنبانید. بهتر است برای اینکه شانس خود را بالا ببرید، رشته جدیدی که انتخاب می‌کنید، با رشته قبلی مرتبط باشد. مثلاً به یکباره از هنر به مهندسی نروید و فقط گرایش را عوض کنید.
به هر حال بعضی از رشته‌ها هستند که نیاز به این ندارد که شما قبلاً در آنها مطالعه داشته باشید، در چنین حالتی شانستان بیشتر خواهد بود، مثلاً شاید بخواهید در کارشناسی ارشد، نوع مدیریت رشته خود را تغییر دهید که خیلی مرتبط با پیش زمینه قبلی نیست اما اگر خود آن رشته مرتبط باشد، شانستان هم افزایش پیدا خواهد کرد.

تغییر رشته در اپلای برای دکتری چگونه است؟

اگر عزم خود را جزم کرده‌اید و می‌خواهید در مقطع دکتری تغییر رشته داشته باشید، بدانید که شرایط بسیار سخت است و هر کسی موفق به تغییر رشته در اپلای در این مقطع نمی‌شود اما امیدتان را از دست ندهید و شانستان را امتحان کنید. شاید در موارد نادری تعداد انگشت شماری از مراکز آموزشی این کار را بپذیرند اما به هر حال از آنجا که در مقطع دکترا، شما نیاز به پژوهش و تحقیق دارید، در نتیجه باید قبلاً در آن زمینه تحصیل کرده باشید. اگر تمام موارد بالا را مطالعه کردید، می‌توانید متوجه شوید که آیا گزینه خوبی برای مهاجرت تحصیلی یا تغییر رشته در این زمینه هستید یا خیر.

آیا با معدل پایین هم می‌توان اپلای کرد؟

اگر به پاسخ سوالاتتان در مورد تغییر رشته در اپلای رسیدید، احتمالاً می خواهید در مورد اپلای با معدل پایین هم اطلاعات بدست بیاورید.
خبر خوب اینکه نباید نگران معدل باشید. اول از همه اینکه شما زمانی که از سن پایین تصمیم میگیرید مهاجرت تحصیلی داشته باشید، باید سعی کنید که روی بالا بودن معدل خودتان کار کنید اما اگر به هر دلیلی معدل پایین دارید، می‌توانید در انگیزه‌نامه یا توصیه‌نامه‌ها دلایل این موضوع را مطرح کنید و توجیه کنید و برایشان توضیح بدهید که فلان مشکل را داشتید یا دو سال اولتان با دانشگاه آشنایی نداشتید و به همین دلیل معدلتان پایین آمده است. در واقع می‌توانید شرایط زندگی خود را در آن دوره از تحصیل توضیح دهید و مطمئن باشید که همه اینها بررسی می‌شود‌. سپس به دروس تخصصی خود توجه کنید.

اگر به رشته خود علاقمند باشید، احتمالاً نمره دروس تخصصی شما بالا خواهد بود‌ در چنین حالتی حتماً باید در رزومه و انگیزه‌نامه اشاره کنید که نمرات درس تخصصیِ شما خیلی خوب بوده و فقط دروس عمومی نامرتبط باعث پایین آمدن معدلتان شده است، علاوه بر آن مهارت‌ها و استعدادهای خود را بیان کنید. حتی اگر قصد تغییر رشته در اپلای را هم دارید، باید مهارت‌های خود را نشان دهید و بگویید که در فلان زمینه علاقه و استعداد بسیار زیادی دارید. روی توانایی ها و کارهای مثبتی که می‌توانید انجام دهید، کنفرانس‌های علمی، پروژه‌ها، تدریس و کارآموزی تمرکز داشته باشید و بیشتر روی آنها تاکید کنید.

آیا ارائه مقاله در اپلای تاثیر دارد؟

سوال مهمی که احتمالا ذهن خیلی از شما را هم درگیر کرده است، تاثیر مقاله در اپلای است. این بحث بسیار مفصل بوده و باید در یک مبحث دیگری راجع به آن صحبت کنیم؛ اما اگر بخواهیم خیلی خلاصه به این موضوع اشاره کنیم، باید بگوییم که مدارک زیادی را به کشور مورد نظر ارائه می‌دهید تا برای مهاجرت تحصیلی، شما را بپذیرند. رزومه تحصیلی هم یکی از همین موارد مهم است. رزومه‌ای که به ان اشاره می‌کنیم، یعنی چه مقاله هایی ارائه دادید. چند مورد از آنها تایید شده و وضعیت شما در نوشتن مقاله‌ها چگونه است. پس می‌توانیم بگوییم که مقاله در اپلای تاثیر دارد؛ حتی در تغییر رشته در اپلای هم می‌تواند تاثیرگذار باشد، پس آن را دست کم نگیرید.

معایب تغییر رشته در اپلای

اگر باز به شک افتاده‌اید و می‌خواهید بدانید آیا تغییر رشته در اپلای می‌تواند کار درستی باشد یا خیر. باید به معایب تغییر رشته در پروسه اپلای هم دقت کنید. در واقع زمانی که شما تحصیلات خود را کامل می‌کنید، احتمالا به دنبال کار میگردید. از طرفی در هر کشوری فردی را برای کار استخدام می‌کنند که رزومه تحصیلی مرتبط داشته باشد. اگر شما هم رزومه تحصیلی داشته باشید که با شغل مورد نظر مرتبط نباشد، قطعاً شانستان برای استخدام کمتر می‌شود.
کاری که باید انجام دهید، این است که از اول هدف خود را مشخص کنید، علاقه تان را بشناسید و بدانید که می‌خواهید در چه رشته‌ای تحصیل کنید. اگر مدارک کارشناسی‌تان به کارشناسی ارشد و دکترا ارتباط نداشته باشد، مطمئن باشید که برای کار و استخدام، بیشتر از بقیه چالش خواهید داشت.

نتیجه‌گیری

تغییر رشته در اپلای زمانی سخت می‌شود که مقطع تحصیلی‌تان بالاتر باشد. از طرفی زمانی هم که با وجود سختی‌ها موفق به انجام این کار شوید، ممکن است در پیدا کردن شغل یا کار دچار مشکل شوید‌. پس اگر تصمیم به انجام این کار گرفته‌اید، بهتر است کمی صبر کنید و دوباره با چند مشاور در این زمینه مشورت کنید تا آینده شغلی شما به خطر نیافتد. به هر حال پروسه مهاجرت کار راحتی نیست؛ پس چه بهتر که شرایط را برای خودتان سخت‌تر نکنید. ما در این مقاله سعی کردیم که بهترین اطلاعات را به مفیدترین حالت ممکن در اختیارتان قرار دهیم. در نهایت تصمیم با خودتان است اما تصمیمی بگیرید که بتواند از هر لحاظ برایتان سود و منفعت داشته باشد.

این مطالب هم واقعا جذابن!!!

2 نظر

  1. اگر رشته میکروبیولوژی بخونم و لیسانس بگیریم میتونم برای ارشد علوم آزمایشگاهی بخونم هدفم کشور های انگلیسی زبان هست اگر شانسم کمه چطوری باید شانسم رو افزایش بدم ؟؟

    امکان گرفتن فاند و فول فاند هم دارم ؟؟

    1. یکی از دوستای من با لیسانس میکروبیولوژی تونست با فاند، ارشد بره ایتالیا ولی کشور انگلیسی زبان رو نمیدونم میشه یا نه ولی اونا کلا با زبان انگلیسی تو انگلیس زندگی میکردن

نظر شما چیست، اینجا بنویس:)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا